Jačanje imuniteta: otkrivamo vam koji su najbolji suplementi za imunitet

Jačanje imuniteta upotrebom različitih suplemenata danas je postalo neizostavni deo života savremenog čoveka.

I to s razlogom, jer snažan i zdrav imuni sistem znači snažnu i zdravu osobu. Nikada pre nije bilo jednostavnije nadoknaditi vitamine i minerale u organizmu, jer ishranom često nije moguće uneti preporučene doze istih.

Ipak, uz toliko proizvoda na tržištu, verovatno ste se zapitali koji su najbolji suplementi za imunitet koje možete uzeti kako biste ojačali svoj imunitet i kako odabrati. Zato smo za vas spremili ovaj članak u kom se detaljnije upoznajemo s načinima na koje možete ojačati imuni sistem uz pomoć suplemenata.

Optima Max – najbolji suplement za imunitet na tržištu

Optima Max je suplement koji se uzima oralnim putem, razvijen od strane našeg istraživačkog tima i zasniva se na istoj formulaciji kao naš pionirski NAD+ IV protokol. Optima Max promoviše zdravo starenje i, što je najvažnije, održava vaš imuni sistem u optimalnom stanju. Optima Max ima najvišu čistoću i jačinu veću od ostalih NAD+ suplemenata.

Uzimanje samo 2 tablete ovog čudotvornog molekula dnevno pružiće vam 500 mg čistog NAD+. Klinički je razvijen za bezbednu dugoročnu upotrebu kod odraslih osoba. Ako tražite suplemente za imunitet koji zaista deluju, Optima Max je pravi preparat za vas. Kupite NAD+ Optima Max za zdrav i jak imuni sistem!

Ostali važni preparati i suplementi za imunitet

Baš kao što je uravnotežena ishrana neophodna za pravilno funkcionisanje organizma, bitno je prilagoditi i unos vitamina i minerala, posebno u periodu prehlada i gripa.

Vitamin D za imunitet

Vitamin D je rastvorljiv u mastima i neophodan za zdravlje i funkciju imunog sistema, pomažući u generisanju više belih krvnih zrnaca i smanjenju upale u celom telu. Poznat je i kao „sunčev vitamin“ jer se sintetiše kada koža dolazi u kontakt sa sunčevim zracima, ali se može unositi i putem određenih namirnica poput ribe i jaja.

Vitamin D jača odbrambene mehanizme organizma, a redovno izlaganje suncu i pravilna ishrana bogata vitaminom D ključni su za održavanje zdravog imunog sistema. Vitamin D je takođe povezan sa COVID-19. Istraživanja su pokazala da niske vrednosti vitamina D mogu biti povezane sa ozbiljnijim simptomima COVID-a i čak produžiti trajanje bolesti.

Vitamin C za imunitet

Vitamin C, poznat kao askorbinska kiselina, igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema. Ovaj antioksidans stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca, poboljšava odbrambene mehanizme organizma i ubrzava zarastanje rana.

Bogat izvor vitamina C su citrusi, jagode i povrće poput brokolija i crvene paprike. Redovno unošenje ovog vitamina može pomoći u prevenciji respiratornih infekcija i održavanju optimalnog zdravlja imunog sistema.

Cink za imunitet

Cink je esencijalni mineral neophodan za pravilan rad imunog sistema. Ovaj element takođe podržava proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca, čime se povećava otpornost organizma na respiratorne infekcije. Pokazalo se da cink štiti organizam od respiratornih infekcija i čak smanjuje trajanje ovih bolesti.

Namirnice poput mesa, mlečnih proizvoda i orašastih plodova su izvori cinka. Održavanje adekvatnog nivoa cinka u organizmu ključno je za jačanje imunog sistema i efikasnu borbu protiv patogena.

Zova za imunitet

Svima nam je dobro poznat tradicionalni napitak od zove, ali da li ste čuli za lekovita dejstva koja zova poseduje? Ekstrakt zove pokazao se kao sredstvo koje poboljšava odgovor imunog sistema i može pomoći skraćivanju trajanja i ozbiljnosti prehlade, kao i smanjenju simptoma vezanih za različite virusne infekcije.

Bobice zove sadrže flavonoide i antioksidanse koji podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca i smanjuju upale, a preporučuje se upotreba čajeva ili preparata od zove u zimskom periodu, kada je koncentracija virusa veća.

Probiotici za imunitet

Probiotici su korisne bakterije koje unesene u organizam putem hrane ili suplemenata poboljšavaju ravnotežu mikroorganizama u crevima. Ova ravnoteža, poznata i kao crevna flora,važna je za jačanje imuniteta.

Jogurt je jedan od izvora probiotika i sadrži bakterije poput Lactobacillus i Bifidobacterium, koje mogu podržati zdravlje crevne flore. Očuvana ravnoteža crevne flore pomaže u sprečavanju prekomerne proliferacije patogenih mikroorganizama, smanjuje zapaljenje u crevima i stimuliše imuni sistem, što sve zajedno doprinosi poboljšanju opšteg zdravlja i jačanju imuniteta.

Redovan unos hrane bogate probioticima može biti koristan deo strategije za održavanje optimalnog funkcionisanja imunog sistema.

Med za imunitet

Med je prirodni izvor antioksidanasa i enzima koji ne samo da podržava jačanje imuniteta već i ima antibakterijska svojstva. Dokazano je koristan za ublažavanje kašlja i bola u grlu.

Dodatni saveti za jačanje imuniteta

U prvom delu teksta saznali ste koji su najbolji suplementi za podizanje imuniteta, ali važno je napomenuti i ostale metode za borbu protiv virusa i očuvanje imuniteta:

  • Uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem i integralnim žitaricama: pravilna ishrana pruža vašem telu neophodne nutrijente za jačanje imuniteta.
  • Redovna fizička aktivnost: vežbanje poboljšava cirkulaciju, podstiče zdravlje srca i pomaže u održavanju optimalne telesne težine, što sve doprinosi jačanju imuniteta.
  • Adekvatan san: kvalitetan san igra ključnu ulogu u obnavljanju imunoog sistema i opštem održavanju zdravlja organizma.
  • Smanjenje stresa: stres može oslabiti imunitet, pa tehnike opuštanja poput meditacije ili joge mogu biti korisne u očuvanju ravnoteže.
  • Dovoljan unos tečnosti: hidratacija je važna za optimalno funkcionisanje svih telesnih sistema, uključujući i imunitet.
  • Održavanje higijene: možda zvuči banalno pričati o ovome, ali redovno pranje ruku i održavanje lične higijene neophodno je u prevenciji širenja infekcija i očuvanju imunog sistema.

Kao što vidite, očuvanje zdravlja nikada nije bilo jednostavnije, kombinacija pravilne ishrane, suplemenata i zdravih životnih navika predstavlja holistički pristup očuvanju i jačanju imuniteta.


NAD+ 2023 © sva prava zadržana