Da li je NAD+ rešenje za bolje zdravlje i duži životni vek?

NAD+ je neophodan za stvaranje energije u telu i regulaciju ključnih ćelijskih procesa. Evo zašto je ovaj molekul toliko važan i kako možete da nadoknadite njegov nedostatak u što kraćem roku.

Otvorite bilo koji udžbenik biologije i pročitaćete o NAD+, što je skraćenica za nikotinamid-adenin-dinukleotid. To je ključan koenzim koji se nalazi u svakoj ćeliji u vašem telu – koji je uključen u stotine metaboličkih procesa kao što je proizvodnja su ćelijske energije i zdravlje mitohondrija.

Od jednoćelijskih organizama poput bakterija do sofisticiranih višećelijskih kao što smo mi ljudi, NAD⁺ je jedan od najzastupljenijih i najvažnijih molekula.

Najjednostavnije rečeno, bez NAD⁺ bili bismo na brzom putu ka smrti, budući da je ovaj molekul ključna tačka za funkciju generatora ćelija — mitohondrija. Pored toga što NAD⁺ pomaže u pretvaranju hrane u energiju, on igra ključnu ulogu u održavanju integriteta DNK i obezbeđuje pravilnu funkciju svih naših ćelija kako bi se telo zaštitilo od starenja i bolesti.

Šta je NAD+?

NAD⁺ označava nikotinamid-adenin-dinukleotid, vitalni koenzim koji je neophodan za mnoge akcije i reakcije u telu, uključujući sledeće:

• proizvodnja ćelijske energije
• popravka oštećenja DNK
• hormonska signalizacija
• brzo rešavanje upalnih procesa u telu
• pomaže u održavanju metabolizma i cirkadijalnog ritma (24-časovni unutrašnji sat koji reguliše cikluse budnosti i spavanja).

Prisutan u svim živim ćelijama, on je neophodan za preko 500 enzimskih reakcija. Postoji u dva oblika: oksidovanom i redukovanom obliku, skraćeno NAD+ i NADH.
U našem telu, on se može sintetizovati sintetisati iz jednostavnih gradivnih blokova (iz triptofana ili asparaginske kiseline); alternativno, složenije komponente koenzima se preuzimaju iz jedinjenja koja se nalaze u našoj ishrani (kao što je niacin).

Dokazano je da kada u telu imamo dovoljnu količinu NAD+ molekula, možemo uspešno da regulišemo promene vezane za starenje i produžimo svoj životni vek.

Kako ovaj molekul funkcioniše u našem telu?

NAD+ prenosi elektrone sa jednog molekula na drugi unutar jedne cirkularne hemijske reakcije koja se zove Krebsov ciklus čiji je finalni proizvod jedinjenje koje se zove adenozin-3-fosfat (ATP) koji predstavlja ćelijsko gorivo. Bez dovoljnih nivoa ovog molekula, naše ćelije ne bi mogle da generišu energiju za preživljavanje i izvršavanje osnovnih funkcija.

Ovaj koenzim prvi su otkrili britanski biohemičari Artur Harden i Vilijam Džon Jang 1906. godine dok su pokušavali da bolje razumeju fermentaciju. Ipak, naše trenutno razumevanje važnosti NAD+ počelo je 1960-ih kada je francuski naučnik Pjer Šambon identifikovao proces nazvan Poli ADP-ribozilacija. NAD+ se tokom tog procesa razlaže na dva dela, od kojih se jedan reciklira, dok se drugi vezuje za protein. To je na kraju dovelo do otkrića da određene grupe proteina koje obavljaju bitne ćelijske funkcije, kao što su PARP i sirtuini, mogu funkcionisati samo u prisustvu NAD+.

Nivo NAD+ opada sa starenjem i kod gojaznosti

Brojne studije pokazuju da se nivo ovog molekula u telu smanjuje sa starenjem i sa povećanjem telesne mase.

Kako starimo, nivoi NAD+ opadaju i time se oštećenja DNK konstantno akumuliraju, što nam jasno implikuje otkud opadanje metaboličkih funkcija i razvoj bolesti vezanih za starenje. Kada navršite 50 godina, imate otprilike polovinu nivoa ovog vitalnog koenzima koji ste imali kada ste imali 20 godina.

Enzimi u našem imunološkom sistemu takođe troše NAD+. Što je imuni sistem aktivniji, više se molekula  troši. Nivo enzima u našem imunološkom sistemu raste kako starimo, smanjujući tako nivoe NAD+ u telu.
Isto tako postoje proteini, koji su povezani sa zdravim starenjem i dugovečnošću, koji koriste ovaj molekul za regulisanje metabolizma, održavanje stabilnih hromozoma i popravku oštećene DNK. Kako se oštećenje DNK i nestabilnost hromozoma akumuliraju sa godinama, ovi proteini troše više NAD+.

Šta se dešava kada se nivoi ovog molekula smanje?

Smanjenje nivoa NAD+ pre svega može dovesti do problema sa metabolizmom. Nadalje, ovi problemi mogu dovesti do različitih poremećaja, uključujući gojaznost i insulinsku rezistenciju. Gojaznost je bitan faktor rizika za nastanak dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Visok krvni pritisak i drugi vaskularni poremećaji mogu uticati štetno na mozak i tako dovesti do kognitivnog oštećenja.
Sprečavanje opadanja ovog molekula je zaista obećavajuća strategija za borbu protiv poremećaja metabolizma koje ide sa godinama. Kako se nivoi NAD+ smanjuju sa godinama, to može dovesti do učestalijeg oštećenja DNK, smanjenog ćelijskog odgovora na stres i smanjene regulacije energetskog metabolizma.

Zato je nadoknada NAD+ u našem organizmu praktično hitna nutritivna intervencija u zaštiti od metaboličkih i drugih bolesti povezanih sa starenjem.

 

Koje su koristi?

NAD+ je važan za održavanje zdravlja mitohondrija i regulaciju gena u vezi sa starenjem. Kako bismo vam ovu tvrdnju pojednostavili, on je gorivo koje pokreće gene da rade. Ali kao što automobil ne može da vozi bez goriva, naš organizam prosto zahteva NAD+. Rezultati studija pokazuju da podizanje nivoa ovog molekula u telu aktivira korisne proteine i produžava naš životni vek.

Takođe je kritičan za ljudsko zdravlje i dugovečnost jer igra ključnu ulogu u različitim biološkim procesima, uključujući stvaranje energije, pružanje antioksidativne zaštite i regulisanje ekspresije gena. NAD+ podržava zdravo starenje.

Dokazano je da dovoljan nivo NAD+ u telu može da uspori nastanak ili da dovede do poboljšanja ishoda kod sledećih bolesti:

• Alchajmerova bolest

• Parkinsonova bolest

• Kardiovaskularne bolesti

• Dijabetes

• Gojaznost

• Moždani udar

• Infarkt miokarda

• Poboljšanje plodnosti

• Glaukom

• Degeneracija oka

• Steatozna bolest jetre povezana sa metaboličkom disfunkcijom (nealkoholna masna bolest jetre)ž

• Amiotrofična lateralna skleroza

• Hantingtonova bolest

Da li produžava životni vek?

Odgovor je DA.

Suplementacija molekulom NAD+ produžava životni vek, budući da njegovi povećani nivoi pružaju zaštitu od različitih bolesti povezanih sa starenjem. Zaštita od bolesti povezanih sa starenjem znači da živite zdraviji život tokom dužeg perioda, produžavajući vaš životni vek.

Kako povećati nivoe NAD+ u telu?

Kada smo mladi, naše telo ima obilje NAD+, koji igra vitalnu ulogu u našem metabolizmu i pomaže u popravljanju oštećene DNK. Kako starimo, oslabljena biosinteza NAD+ i njegova ubrzana potrošnja mogu dovesti do disfunkcije.

Nekoliko neophodnih promena načina života može nam pomoći da zadržimo visok nivo NAD+ i održimo zdrav metabolizam, visok nivo energije i mladalački izgled:

• Hranite se zdravo

• Umereno vežbajte

• Držite se podalje od štetnih sunčevih zraka

• Potražite zdrave izvore toplote

 

Suplementacija NAD+

Nažalost, užurbani način života može učiniti prilično izazovnim da se pridržavamo zdrave uravnotežene ishrane i rutine vežbanja kako bismo održali visok nivo ovog koenzima. Čak i pravilnom ishranom, nemoguće je uneti optimalnu dozu NAD+ koja je potrebna na dnevnom nivou.

Ukoliko živite pod visokim pritiskom, zauzeti ste poslovnim i privatnim obavezama i želite da dobijete preko potrebno povećanje energije i poboljšate svoje opšte stanje na način koji se savršeno uklapa u vaš užurbani raspored – možete da koristite NAD+ suplementaciju.

Ovo je najbrži, najlakši i najpouzdaniji način da u što kraćem roku dobijete potrebnu dozu NAD+.

Pošto se nivoi ovog molekula smanjuju sa starenjem, suplementi koji povećavaju njegovu koncentraciju mogu usporiti efekte starenja i produžiti životni vek.

Ljudi mogu da uzimaju ovu suplementaciju iz raznih razloga, uključujući poboljšanje sportskih performansi, kognitivnih sposobnosti, kardiovaskularnog zdravlja, podizanje tonusa celog organizma, za podmlađivanje i borbu protiv bolesti povezanih sa starenjem.

Suplementacija NAD+ povećava njegovu bioraspoloživost u ćelijama, usporava nastanak bolesti povezanih sa starenjem i produžava životni vek.

Najjednostavniji način jeste da koristite registrovane NAD+ suplemente za oralnu primenu.

Infuziona terapija, koja isporučuje esencijalne hranljive materije direktno u krvotok, takođe može da bude odlično sredstvo za suplementaciju ovog molekula – zaobilazeći vaš digestivni trakt. Intravenska terapija je posebno formulisana da poveća nivo NAD+ u vašem telu, što će povećati vaš nivo energije. Takođe, suplementacija ovog molekula postoji i u obliku nazalnog spreja.

Zaključak:

Nazvan „čudotvornim molekulom“ za obnavljanje i održavanje zdravlja ćelija, NAD+ je potencijalna terapijska strategija za veliki broj oboljenja.

NAD+ je izuzetno bezbedan molekul, bez za sada poznatih i opisanih neželjenih efekata niti interakcija sa hranom i pićem.

Naučnici imaju za cilj da u potpunosti razumeju biohemijski mehanizam molekula i istraživanje NAD+ metabolizma se svakako nastavlja.


NAD+ 2023 © sva prava zadržana